Звездата Бетелгейзе се подготвя за сбъсък

Изображението получено с телескопа Хершел показващо Бетелгейзе и "стената", в която вероятно ще се сблъска след хиляди години (кликни за по-голяма версия). Снимка: ESA

Изображението получено с телескопа Хершел показващо Бетелгейзе и "стената", в която вероятно ще се сблъска след хиляди години (кликни за по-голяма версия). Снимка: ESA

Звездата Бетелгейзе – най-близкият до Земята червен свръхгигант – вероятно ще участва във впечатляващ сблъсък в недалечното бъдеще, съобщава сайтът на НАСА.

Анализ на ново изображение, предоставено от телескопа „Хершел“ на Европейската космическа агенция, показва, че звездата и наподобяващите й дъги щитове вероятно ще се сблъскат с интригуваща прашна „стена“.

Бетелгейзе е видима с просто око в зимното нощно небе на северното полукълбо и представлява оранжево-червена точка горе и вляво от прочутия тризвезден пояс на Ловеца, както понякога се нарича съзвездието Орион. Диаметърът на звездата е близо 1000 пъти по-голям от този на Слънцето, а яркостта й – 100 000 пъти по-голяма от слънчевата.

Подобни впечатляващи характеристики обаче имат своята цена. Звездата, която вече е достигнала размерите на червен свръхгигант и изхвърля значителни „порции“ от външните си слоеве, е на път да се превърне в супернова с впечатляваща експлозия.

Изображението от космическия телескоп „Хершел“ показва, че Бетелгейзе се намира близо до особена линейна структура или прашна „стена“, както я наричат учените.

Според някои предишни теории тя се е формирала от материал, изхвърлен по време на предишен стадий от еволюцията на звездата. Анализът на новото изображение обаче кара астрономите да смятат, че става въпрос за отделен обект – свързана с магнитното поле на галактиката линейна структура или периферията на близък междузвезден облак, осветявана от Бетелгейзе.

Ако въпросната „стена“ е напълно отделен обект от Бетелгейзе, учените изчисляват, че най-външният щит на звездата ще се сблъска с нея след 5000 години. Самата Бетелгейзе ще осъществи контакт със структурата около 12500 години по-късно. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: