А дали листните въшки фотосинтезират?

Листна въшка в процес на раждане. Снимка: MedievalRich at the English language Wikipedia

Листна въшка в процес на раждане. Снимка: MedievalRich at the English language Wikipedia

Ален Робичон от Института София Агробиотех във Франция и неговите колеги са установили поредните любопитни свойства на листните въшки – животинки, които повечето хора съвсем неуважително просто гледат да смачкат.  Според учените е възможно насекомите да улавят и употребяват светлината, подобно на растенията..

Листните въшки са уникални животни, защото могат да синтезират каротеноиди.  Много животни се нуждаят от тези пигменти.  Но всички останали представители на животинското царство получават каротеноидите от диетата си и не са способни да ги произвеждат сами.  Способността на въшките да синтезират тези съединения означава, че те имат голямо значение за насекомите.  Но защо?

Каротеноидите определят оцветяването на листните въшки.  В лабораторията на А. Робичон листните въшки стават зелени при студени условия, оранжеви при оптимални и бели при условия с ограничени хранителни ресурси.  В зеленикавите въшки е установено най-голямо количество каротеноид, а белите нямат това съединение.  Оранжевите имат средни количества.

При измерване на нивата на АТФ  – енергийната единица на тялото, се оказва, че зелените листни въшки, правят много повече АТФ от белите.  В друг експеримент поставянето на светло на оранжевите въшки води до повишаване на количеството АТФ, а поставянето на тъмно – до намаляването му.  Трети интересен факт е, че каротеноидните молекули при тези насекоми са наредени по начин, който ги позиционира перфектно точно за улавяне на слънчева светлина.

Разбира се, всички тези интересни открития не доказват съществуването на процес, подобен на фотосинтезата у листните въшки – няма доказателство дали отделните установени факти са свързани помежду си.  Но със сигурност са поредното странно наблюдение за тези животинки, които например могат да се родят бременни. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!