Делфините са с най-дългата социална памет – помнят звуци на приятели десетки години

Делфини афала. Снимка: Jeff Kraus (CC BY-NC 2.0)

Делфини афала. Снимка: Jeff Kraus (CC BY-NC 2.0)

Ново изследване показа, че делфините афала могат да разпознаят специфичните подсвирквания на свои „познати“ след повече от 20 години – най-дългата социална памет откривана при животни досега.

От много време насам се смята, че слоновете притежават най-силната памет, но доказателствата в полза на това са анекдотични, заяви авторът на новата научна публикация Джейсън Брук от Университета на Чикаго.

Според Брук това е първото проучване, което показва социална памет с такава продължителност и вероятно „най-дълготрайната чиста памет от какъвто и да било тип при не-човешки вид“.

За да направи изследването Брук работил с 53 делфина в 6 зоологически градини и аквариуми в САЩ и на Бермудските острови, събирайки записи на подсвиркванията на животните, които след това им пускал по подводни високоговорители.

Предишни изследвания сочат, че делфините имат уникални подсвирквания, с които се идентифицират и отвръщат, когато биват повикани по „име“. Те използват специфичните звуци по същия начин както хората се разпознават по лицата си.

Брук пускал на животните записи на други делфини, с които са живели заедно преди това, както и на напълно непознати за тях индивиди. Оказало се, че те не проявяват особен интерес към подсвирванията на делфини, които не са срещали никога. Когато обаче те им били познати, често реагирали моментално.

„Когато чуят познат делфин те често приближават бързо към говорителя, които възпроизвежда записа“, казва Брук. „Понякога те се реят около него и му подсвирват, опитвайки се да го накарат да отвърне“, допълва той.

В най-забележителния случай, два делфина – Али и Бейли – били заедно за последно преди 20 години и 6 месеца. Бейли обаче все още разпознавал специфичното подсвирване на Али.

„Памет за повече от 20 години не е демонстрирана по систематичен начин при животни и аз бях удивен от откритието“, казва Брук. Според него изследването показва социална памет „много сходна“ с тази при човека. (Източник: БТА, The University of Chicago)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: