Динозаврите са били топлокръвни, смятат учени

Учените смятат, че студенокръвните динозаври не биха имали нужната физическа сила да ловуват други животни и да доминират над бозайниците. Изображение: Creative Commons

Учените смятат, че студенокръвните динозаври не биха имали нужната физическа сила да ловуват други животни и да доминират над бозайниците. Изображение: Creative Commons

Изследване на учени от университета на Аделаида в Австралия събра нови доказателства, че динозаврите са били топлокръвни животни като птиците и бозайниците, а не студенокръвни като влечугите.

Проф. Роджър Сиймур от университета твърди, че студенокръвните динозаври не биха имали нужната физическа сила да ловуват други животни и да доминират над бозайниците през мезозоя.

„Много неща за динозаврите могат да бъдат научени въз основа на фосилите им, но въпросът дали динозаврите са студенокръвни или топлокръвни животни все още е обект на разгорещени дискусии сред учените“, казва проф. Сиймур.

„Някои изтъкват, че големият соленоводен крокодил може да достигне телесна температура над 30 градуса по Целзий, излежавайки се на слънце, и да я поддържа нощем, просто защото е голям и бавно променя температурата си“, обяснява Сиймур.

В научната публикацията ученият изследва каква мускулната сила може да бъде постигната от подобен на крокодил динозавър в сравнение с такъв, който е подобен на бозайник.

Соленоводните крокодили достигат на тегло до 1 тон, а 50% от тялото им се пада на мускулите. Те се ползват с репутацията на изключително силни физически животни.

Въз основа на изследвания върху млечната киселина в кръвта и мускулите им проф. Сиймур и неговите колеги обаче заключили, че 200-килограмов крокодил може да „произведе“ едва около 14 на сто от мускулната сила на бозайник при максимално натоварване и че това съотношение изглежда намалява с увеличаване на размерите на тялото.

„Резултатите показват още, че на студенокръвните крокодили не само им липсва абсолютната физическа сила, но и издръжливостта, която е явна при топлокръвните бозайници“, отбеляза Сиймур. „И макар соленоводните крокодили да създават впечатлението, че са изключително силни физически, наподобяващ крокодил динозавър не се представя добре спрямо такъв, който е подобен на бозайник.“ (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: