Динозаврите са пълзели като бебета

Отливка на скелет на пситакозавър. Снимка: Michelle Pemberton (CC BY-SA 3.0)

Отливка на скелет на пситакозавър. Снимка: Michelle Pemberton (CC BY-SA 3.0)

Динозаврите са пълзели като бебета на четири крайника, преди да се изправят на два крака, когато пораснат, откриха учени.

Анализ на кости на 100 милиона години показа, че бебетата пситакозаври – наричани „динозаври папагали“ – са имали дълги ръце и къси крака, които използвали, за да се придвижвали пълзейки, малко след като се излюпят.

Тази фаза продължавала, докато навършат четири години. Тогава растежът на краката се ускорявал значително за сметка на този на ръцете и по този начин краката достигали два пъти по-голям размер. 

Палеонтолози от Пекин, Бристол и Бон откриха разликите в растежа на крайниците на динозаврите, като комбинираха биометричен анализ и костна хистология. Те са използвали костите от 16 динозавъра на възраст от няколко месеца до 10 години. Проучването изисквало изключително деликатно отношение към древните кости.

„Някои от костите от бебетата пситакозаври бяха с дебелина само няколко милиметра, поради което трябваше да ги обработвам много внимателно, за да мога да направя необходимите прорези. Също трябваше да направя така, че да нанеса колкото се може по-малки щети на ценните образци“, каза д-р Жао от екипа учени.

Резултатите показват, че костите на ръцете са растели най-бързо, докато динозаврите са били на възраст от една до три години. След това до 6-годишната им възраст растежът на ръцете се е забавял, а този на краката се ускорявал значително. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: