ДНК на момиче може би държи ключа към безсмъртието

Снимка: centralasian/flickr (CC BY 2.0)

Снимка: centralasian/flickr (CC BY 2.0)

ДНК на момиче, страдало от рядко заболяване, в резултат на което физическото и умственото му развитие спират на 4-годишна възраст, може би крие тайната на безсмъртието.

Учените се надяват, че изследването на гените на Брук Грийнбърг, наричана „истинската Питър Пан“, ще доведе до научен пробив в търсенето на ключа към вечната младост.

Брук Грийнбърг от Балтимор, Мериленд, почина преди 2 седмици на 20-годишна възраст. През по-голямата част от живота си тя е изследвана от учени, които се опитват да установят защо развитието й спира толкова рано.

Медицинските експерти сега имат възможност още по-отблизо да вникнат в тайните на гените на Брук и нейното състояние, известно само като Синдром Х. Семейството на момичето е дало разрешение на д-р Ерик Шад от болницата Маунт Синай в Ню Йорк да предприеме ново проучване.

„Разбирането на причините за състоянието на Брук може да хвърли светлина върху ключови механизми в процеса на развитие и стареене и да доведе до нови средства за увеличаване на продължителността на живота и ограничаване на свързаните със старостта заболявания“, казва д-р Шад.

Сравнявайки гените на Брук с тези на членове на семейството й, специалистите вече са открили съществени разлики. „Идентифицирахме известен брой специфични за Брук мутации, които обясняват състоянието й“, казва д-р Шад.

Учените обаче все още не е наясно каква точно е връзката между гените и процеса на стареене. Те възнамеряват да изолират мутациите, отговорни за ранното спиране на развитието, и да ги използват в борбата срещу рака и други заболявания.

Д-р Ричард Уокър – специалист, наблюдавал отблизо състоянието на Брук Грийнбърг – казва, че „биологичното безсмъртие е възможно, но малко вероятно“.

„Не толкова, че не бихме искали да го направим, но се замислете за етичните, философски и религиозни проблеми, които ще възникнат още преди да получим финансирането. Не мисля, че ако сме на прага на разбирането му, бихме спрели“, казва Уокър. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: