Електричество в паяжините ги превръща в магнит, който „сграбчва“ жертвата

Учени от Оксфордския университет откриха, че паяжините „отскачат“ към жертвата благодарение на специално провеждащо електричеството лепило по нишките. Видеото показва паяжина, която се привлича от положително и отрицателно зареден електрод:

Изследователите открили, че електростатичните свойства на лепилото позволяват на паяжините активно да улавят всички заредени частици във въздуха – от полен и прах до летящи насекоми. Благодарение на тези свойства на ефирните мрежи ще е възможно да се проследява замърсяването на въздуха с ефикасност достъпна единствено за скъпите индустриални сензори.

„Елегантната физика на тези паяжини ги превръща в идеални активни филтри за въздушни замърсители, включително за аерозоли и пестициди“, казва проф. Фриц Волрат от екипа. 

Изследователите открили, че деликатните мрежи също така причиняват локални изкривявания в електрическото поле на Земята. Много насекоми – като пчелите например - са способни да долавят подобни изменения от електрически характер.

„Антените им действат като ‘е-сензори’, защото върховете им се свързват с останалата част от тялото с изолатори, което означава, че зарядът на върха им ще се различава от този в останалата част от насекомото“, обяснява Волрат. В резултат от въпросната разлика при приближаване към наелектризиран обект антените могат да се изместят със съвсем малко и това да бъде доловено от насекомото. 

Измененията в полето на Земята, причинени от паяжините, действат на изключително малки разстояния. Именно заради това все още не е ясно дали насекомите ги долавят с антените си преди паяжината да се „пресегне“ да ги хване. Но дори и на този етап откритието очарова учените.

„Всичко, което се движи във въздуха се наелектризира, така че е вълнуващо да видим как паяжините се възползват от това, за да улавят жертвата си по активен начин“, казва Волрат. (Източник: University of Oxford)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: