Фосил на 244 млн. години разкрива повече за древната екосистема

Thalattoarchon много наподобявал на външен вид на друг едър ихтиозавър от средния Триас - Cymbospondylus (на възстановката). Изображение: Nobu Tamura

Thalattoarchon много наподобявал на външен вид на друг едър ихтиозавър от средния Триас - Cymbospondylus (на възстановката). Изображение: Nobu Tamura

Германско изследване върху праисторически хищник, обитавал древните морета, разкрива, че съвременните екосистеми на планетата функционират по същия начин, както преди стотици милиони години, предаде ДПА.

Учени от университета на Бон обясняват, че древният 8,6-метров ихтиозавър от рода Thalattoarchon saurophagis –  в превод „хранещият се с гущери властелин на моретата“ – е бил един от първите морски хищници, способен да се храни с плячка с близки до неговите размери.

„Хищникът на върха на хранителната верига разкрива, че екосистемите и днес функционират по същия начин, по който и преди 244 милиона години“, казва Мартин Сандер, професор по палеонтология в университета на Бон. Създанията от този вид са се появили само 8 милиона години, след като голяма част от земния и морски живот е бил заличен от глобално бедствие.

Фосил на ихтиозавър от рода Thalattoarchon saurophagis е открит през 1997 г. в планината Огъста в американския щат Невада, но е изваден от скалите едва през 2008 г. Анализ на вкаменелостите показва, че древният морски хищник е живял преди динозаврите и е с 40 милиона години по-стар, отколкото се е смятало.

Особено важно за учените се е оказало откритието, че създанието е имало остри като бръснач зъби, с които е разкъсвало плячката си. „Големите хищници винаги са индикатор за начина, по който функционират екосистемите“, обяснява Сандер.

Експертите например вярват, че ако вълците и мечките изчезнат, това ще наруши баланса в горските екосистеми. Ролята на древния ихтиозавър може да бъде сравнена с тази на съвременните косатки. Хищниците на върха на дадена система играят ключова роля, тъй като контролират всичко под тях.

„Когато открием, че на върха на системата е съществувал хищник, тогава знаем, че и цялата подчинена структура също е била налична“, казва палеонтологът. (Иззточник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!