Фосили на 2 млн. години от неизвестен вид лисица

Един от фосилите от неизвестния до сега вид лисица Vulpes skinneri. Снимка: Wits University

Един от фосилите от неизвестния до сега вид лисица Vulpes skinneri. Снимка: Wits University

Фосили от неизвестен досега вид лисица, датиращи отпреди 2 милиона години, бяха открити от археолози близо до Йоханесбург, съобщи Франс прес.

Учени смятат, че находката ще допринесе за дообогатяване на теорията за еволюцията на видовете. Новият вид лисица е кръстен Vulpes skinneri – на южноафриканския учен Джон Скинър.

Фосилите са открити в пещерата Малапа – археологически обект, който е познат като люлка на човечеството и е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Обектът се прeвърна в златна мина за археолози и палеонтолози. Преди 5 години там бяха открити фосили от неизвестен вид хоминид.

„Вълнуващо е да открием нови фосили от лисица, заяви един от авторите на изследването Брайън Кун от Института за човешка еволюция към университета Витватерсранд. Произходът на лисиците е може би най-малко проученият сред Африканските хищници, а откриването на потенциален прародител на днешните лисици е чудесно.“

От 2008г. насам в Малапа учените се натъкнаха на останки от над 80 вида. Тъй като находките са съхранени в много добро състояние, Брайън Кун е на мнение, че обектът в този изолиран район е бил като смъртоносен капан, в който животни са намирали смъртта си. Поради необясними причини останките им не са били разкъсани от хищници.

Резултатите от изследването са публикувани в Transactions of the Royal Society of South Africa. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!