Геният на Айнщайн се дължи на по-особената структура на мозъка му, смятат учени

Алберт Айнщайн по време на лекция във Виена (1921г). Снимка: Ferdinand Schmutzer

Алберт Айнщайн по време на лекция във Виена (1921г). Снимка: Ferdinand Schmutzer

Геният на Айнщайн вероятно се дължи на необичайно добрите връзки между лявото и дясното полукълбо на мозъка му, показа ново проучване.

Трудовете, които Айнщайн публикува на 26-годишна възраст, допринасят значително за основите на съвременната физика и променят представата на човечеството за космоса, времето, масата и енергията. Според изследователите именно специфичната структура на мозъка на физика е причина за изключителната му интелигентност.

Както е известно, Айнщайн разрешава мозъка му да бъде предоставен за целите на науката, след смъртта му. Водещият автор на настоящето изследване Вейвей Мън разработил нова техника за изследването му, която за първи пък разкрива в детайли свързаността между двете мозъчни полукълба.

Методът на Мън позволява да се види къде нервите преминават от едната страна на мозъка в другата и да се измери тяхната дебелина. Това показва доколко свързани са двете полукълба в определени райони, които улесняват различни функции, в зависимост от това къде точно преминават влакната. Движението на ръцете например е изнесено към предната част, а аритметичните способности – отзад.

С новия метод учените сравнили показателите на Айнщайн с тези на 15 възрастни мъже и на 52-ма мъже на 26 години. Резултатите показват, че Айнщайн е имал по-развити връзки между някои части на мозъчните полукълба в сравнение както с младата, така и с възрастната контролна група.

„Това изследване повече от което и да е друго досега дава ‘вътрешен поглед’ към мозъка на Айнщайн“, казва д-р Дийн Фолк, еволюционен антрополог от щатския университет на Флорида. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,