Гигантски камили са бродили в Арктика преди 3,5 милиона години

Художествена концепция за гигантските камили обитавали Арктика преди 3,5 милиона години и техния хабитат. Изображение: Julius Csotonyi © Julius Csotonyi

Художествена концепция за гигантските камили обитавали Арктика преди 3,5 милиона години и техния хабитат. Изображение: Julius Csotonyi © Julius Csotonyi

Гигантски камили са бродили в Арктика преди милиони години, когато условията в тази част на планетата са били по-меки поради глобално затопляне на климата. Това сочат резултатите от изследване на канадски учени, цитирани от Франс прес.

Хипотезата им е базирана на фосилизирани фрагменти от кости, открити близо до вкаменелости от дървета на канадския остров Елсмиър в провинция Нунавут. Изследването на колагена в костите позволило те да бъдат приписани на гигантските праисторически камили, а проби от почвата показват, че фосилите са на 3,5 милиона години.

Камилата от Елсмиър е най-северният открит досега представител на камилите, заявиха учените. Животното е живяло в Далечния север през топъл период на Плиоцена, когато районът бил залесен и широките провлаци край островите в западния Канадски арктически архипелаг били запълнени със седименти.

Средната глобална температура по това време била с 2-3 градуса по-висока от сегашната. Според учените зоната, в която са открити останките от камилата, е била с годишна температура малко под нулата, но е била покрита с иглолистни дървета, въпреки 6-те месеца пълен мрак. 

Изследването затвърждава хипотезата, че прародителят на камилите и ламите не се е появил в Сахара или на Арабския полуостров, а в Северна Америка, пишат авторите в публикацията. Камилите са възникнали в Северна Америка през Еоцена, преди 45 милиона години. След това са мигрирали към Азия, минавайки по сухоземна връзка през Беринговия проток.

През Миоцена – преди 23 до 5 милиона години – семейството се разклонило. До края на Миоцена две разновидности доминирали: предшествениците на днешните камили, които достигнали Евразия. Другото разклонение си проправило път към Южна Америка, където в последствие еволюирало до днешните алпаки и лами.

Ето и филмче за откритието :

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: