Изчисления показаха, че животът се е зародил преди появата на Земята

Илюстрация на формирането на Слънчевата система. Според учените животът се е зародил преди около 10 милиарда години и е предшествал появата на Земята. Изображение: NASA/JPL-Caltech

Илюстрация на формирането на Слънчевата система. Според учените животът се е зародил преди около 10 милиарда години и е предшествал появата на Земята. Изображение: NASA/JPL-Caltech

Американски учени изчислиха, че животът се е зародил преди около 10 милиарда години и е предшествал появата на Земята, чиято възраст се оценява на 4,5 милиарда години.

Алексей Шаров от Националния институт за дълголетие в Балтимор и Ричард Гордън от Морската лаборатория за видовете в залива, във Флорида, решили да приложат компютърния закон на Мур към еволюцията на биологичните видове.

Според правилото на Гордън Мур сложността на компютрите се развива експоненциално, като на всеки две години броят на транзисторите в чиповете на интегралните схеми се удвоява.

Законът на Мур, приложен само за последните няколко години, точно показва прогресията на компютърната технология назад във времето, докато се стигне до 60-те години, когато е бил създаден първият микрочип. Според Шаров и Гордън е възможно да се измери сложността на живота и скоростта, с която се е развил от прокариоти в еукариоти и по-сложни същества – червеи, риби и впоследствие бозайници. По този начин, смятат те, може да се „върне лентата“ на еволюцията.

При направените изчисления учените достигнали до извода, че животът се е зародил преди около 9,7 милиарда години, като точността се колебае плюс-минус 2,5 милиарда години. Това е времето, необходимо за да се стигне до първата „базова двойка“.

Резултатите от изчисленията на Шарков и Гордън подкрепят теорията за панспермията, според която животът се е зародил извън Слънчевата система и е бил пренесен на Земята с астероид.  

Американските изследователи признават, че работата им е в голяма степен теоретична. Но по думите на Шаров „съществува 99 на сто вероятност животът да се е зародил преди появата на Земята“. Ученият смята, че все пак трябва да се остави 1% за фактори, които може да не са взели предвид. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: