Изследваха какво прави паяжината толкова здрава

Един от видовете паяци, чиито паяжини учените изследвали, е Nephila clavipes показан тук. Снимка: Brother O'Mara

Един от видовете паяци, чиито паяжини учените изследвали, е Nephila clavipes показан тук. Снимка: Brother O'Mara

Американски учени заявиха, че изследвания върху паяжини са разкрили защо нишката, изпредена от паяка, е с най-малко 5 пъти по-голяма якост в сравнение с тази на струна на пиано, съобщи ЮПИ.

Използвайки усъвършенствана неинвазивна лазерна технология, учени от университета на Аризона идентифицираха голямо разнообразие от еластични свойства на копринената нишка в паяжини с ненакърнена цялост.

„Копринената нишка в паяжината е уникална комбинация от механична якост и еластичност, а това я прави един от най-здравите материали, които познаваме, заяви експертът по химия и биохимия проф. Джефри Яргър от университета. Новото изследване предлага най-пълното разбиране за онова, което е в основата на механичните свойства на копринената паяжина.“

Копринената паяжина е биологичен полимер, който е подобен на колагена в кожата и костите, но е с много по-сложна структура, поясниха учените.

Изследването показало, че въпреки изключителната прецизност и деликатност, с която паяците изработват своите паяжини, най-здравите влакна, които формират техния скелет са изградени предимно от изключително хаотично и произволно разпръснати атоми. На тези аморфни региони се падат 85-90 процента от структурата на поддържащите скелета на паяжината нишки и именно това според учените придава на коприната невероятната й еластичност.

Останалите 10-15 процента от коприната в нишките се пада на кристална решетка с висока степен на порядък, а това е в основата на невероятната й сила, сравнима с тази на стоманата.

Изследването на молекулярната структура на паяжината може да доведе до създаване на материали, които да намерят приложение например в производството на  изкуствени сухожилия. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: