Изследване: „Еволюцията ще те накаже ако си егоистичен и зъл“

"Открихме, че еволюцията ще те накаже ако си егоистичен и зъл", заяви водещият автор на публикацията Кристоф Адами. Снимка: G.L. Kohuth.

"Открихме, че еволюцията ще те накаже ако си егоистичен и зъл", заяви водещият автор на публикацията Кристоф Адами. Снимка: G.L. Kohuth.

Еволюционни биолози от Мичиганския щатски университет предложиха нови доказателства в подкрепа на идеята, че еволюцията не е на страната на егоистите, опровергавайки станала популярна през 2012 г. теория.

„Открихме, че еволюцията ще те накаже ако си егоистичен и зъл“, заяви водещият автор на публикацията Кристоф Адами. „За кратко време и срещу определени противници, някои егоистични организми може да имат предимство. Но егоизма не може да се поддържа еволюционно“, допълва той.

През 2012 г. научна публикация разкрива нова стратегия – наречена нулева детерминанта (НД) - която дава на егоистичните играчи гарантирана победа над кооперативните.

„Публикацията предизвика голяма сензация“, казва Адами, който е автор на новото изследване заедно с Аренд Хинце. „Основният резултат изглеждаше съвсем нов, въпреки 30 години на усилени изследвания в тази насока“.

Адами и Хинце се чудели дали следването на стратегията НД в крайна сметка ще елиминира кооперирането и ще създаде свят пълен с егоистично действащи същества. Затова те използвали мощни компютри, за да симулират стотици хиляди взаимодействия и открили, че НД не може да е продукт на еволюцията. Тази стратегия дава предимство срещу опоненти, които не я прилагат, но не работи добре срещу тези, които също я използват.

„В еволюционна среда с различни стратегии е необходима допълнителна информация, с която опонентите да се разпознават“, казва Адами. НД стратегията работи само ако играчите знаят кои са опонентите им и спрямо това адаптират стратегията си. Така играч тип НД играе по един начин срещу друг НД-играч, и по друг спрямо кооперативен опонент.

„Единственият начин, по който използващите НД стратегията могат да оцелеят, е ако могат да разпознаят опонента си“, казва Хинце. „И дори те да продължават да побеждават докато останат само НД-стратези, в дългосрочна перспектива те ще трябва да еволюират в посока различна от НД и да станат по-кооперативни. Така те биха престанали да бъдат НД-стратези“, обяснява Хинце. (Източник: Michigan State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: