Изследване : Молекули на живота са се зародили в междузвездното пространство

Телескопът Грийн Банк и химическите формули на някои от молекулите, които е открил (кликни за по-голям размер). Изображение: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Телескопът Грийн Банк и химическите формули на някои от молекулите, които е открил (кликни за по-голям размер). Изображение: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Използвайки телескопи и лабораторна техника, учени са открили важна пребиотична двойка молекули в междузвездното пространство. Резултатите сочат, че някои ключови за зараждането на живота химически компоненти може би са се образували върху ледени прашни частици в космоса.

Учени използвали телескопа Грийн Банк (GBT) в Западна Вирджиния за да изследват гигантски облак от газ разположен на около 25 000 светлинни години, в близост до центъра на нашата галактика. Едната от молекулите, които открили там, се смята за предшественик на важен компонент на ДНК, а другата вероятно играе роля за образуването на аминокиселината аланин. 

„Откритието на тези молекули в облак газ в междузвездното пространство означава, че важни градивни блокчета за ДНК и аминокиселините могат да „посеят“ новосформирани планети с химическите предшественици на живота“, казва Антъни Ремиджан от Националната радио-астрономическа обсерватория (NRAO).

И двете молекули представляват междинни етапи в сложни химически процеси, които водят до крайния биологичен продукт. Детайлите за веригата от реакции са неясни, но откритието хвърля светлина върху това къде протичат те.

Преди се смяташе, че химическите взаимодействия от този тип се случват в разредения газ между звездите. Новите разкрития карат учените да смятат, че формирането на въпросните молекули по-скоро става на повърхността на ледени зрънца в космическото пространство.

„Имаме нужда от повече експерименти за да установим как се случват тези реакции, но е възможно някои от първите ключови стъпки, водещи към образуването на органични вещества, да са се извършили върху миниатюрни ледени зрънца“, казва Ремиджан.

За да открият химическите съединения изследователите използвали специфичното радиоизлъчване, характерно за всяко от тях. Това излъчване може да бъде идентифицирано от телескопа Грийн Банк.

Смятаните от учените за важни за възникването на живота молекули се казват цианометанимин и етанамин. (Източник: National Radio Astronomy Observatory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,