Изследване обяснява защо растенията живеят по-дълго от животните

Мъхестошишареният бор се смята за най-дълголетния организъм на планетата - живее над 5000 години. Възрастта на най-старото такова дърво се оценява на 5063 години. Снимка: Zest-pk/flickr (CC BY 2.0)

Мъхестошишареният бор се смята за най-дълголетния организъм на планетата - живее над 5000 години. Възрастта на най-старото такова дърво се оценява на 5063 години. Снимка: Zest-pk/flickr (CC BY 2.0)

Изследователи от Университета на Гент, Белгия, са установили защо растенията живеят по-дълго от животните.

Според учените причината е, че растителните видове използват по-добре от животинските стволовите си клетки, които са жизненоважни за непрекъснатото генериране на нови здрави клетки.

„Данните ни показват, че някои клетки с организационна функция в корените на растенията са по-малко чувствителни на ДНК-увреждания“, казва Ливен Де Вейлдер от университета. „Тези клетки държат оригинално и незасегнато копие на ДНК, което може да се използва за подмяна на увредени клетки при необходимост. Животните разчитат на подобен механизъм, но растенията най-вероятно го прилагат в по-оптимизиран вариант“, допълва той.

Според Де Вейлдер именно това е причината много видове растения да живеят със стотици години, докато подобно дълголетие е изключителна рядкост при животните.

Растежа и развитието на растенията зависи от постоянното създаване на нови клетки. В основата на този процес е малка група специализирани стволови клетки, които се делят много често. При тях се наблюдава и уникалната способност клетката-майка да запазва функцията си на стволова клетка, докато дъщерната клетка се специализира в съответната дейност, която трябва да извършва.

В корените на растението също така има и клетки с организационна функция. Те се делят с от три до десет пъти по-рядко, контролират действията на околните стволови клетки и ги заменят, ако е необходимо. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: