Какво е въображението и къде се намира то?

Картината "Постоянството на паметта" на Салвадор Дали. Снимка: Tony Hisgett/flickr (CC BY 2.0)

Картината "Постоянството на паметта" на Салвадор Дали. Снимка: Tony Hisgett/flickr (CC BY 2.0)

Философи и учени от незапомнени времена се питат какво е въображението и къде се намира то. Или казано по друг начин: какво е нещото, което дава възможност на хората да създават изкуство, технически пособия, да мислят научно и да извършват всевъзможни други творчески дейности.

Учените от колежа Дартмаут не могат да отговорят на всички тези въпроси, но са близо до откриването на това поне къде е въображението. Те са идентифицирали голяма неврална мрежа в мозъка, която изпълнява функцията на „ментална работна площадка“. Според изследователите тя е в основата на съзнателното манипулиране на образи, символи, идеи и теории и дава на хората необходимия изострен фокус за разрешаване на сложни проблеми и измисляне на нови идеи.

„Нашето откритие ни приближава до разбирането на това как организацията на човешкия мозък ни разграничава от останалите видове и ни предоставя тази богата вътрешна среда, която ни позволява да мислим свободно и творчески“, казва водещият автор на публикацията Алекс Шлегел.

Учените от известно време подозират, че в мозъка съществува голяма мрежа от клетки, която служи като база за въображението, но доказателствата за това са малко.

Изследователите от Дартмаут провели експеримент с 15 доброволци, които трябвало да решават определени въображаеми задачи. Доброволците трябвало да си представят абстрактни форми и умствено да ги комбинират в по-сложни обекти или пък да ги разглабят на съставните им части. Докато се занимавали с това, учените сканирали мозъчната им активност с функционален ядрено-магнитен резонанс. 

Резултатите показали наличието на голяма кортикална и суб-кортикална мрежа в мозъка, която се активирала по време на умствените манипулации. Според учените тя много наподобява търсената „ментална работна площадка“. (Източник: Dartmouth College)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: