Калмар използва част от себе си като въдица

Стрелката показва "примамката", в която калмарът превръща своето пипало. Снимка: MBARI

Стрелката показва "примамката", в която калмарът превръща своето пипало. Снимка: MBARI

Учени откриха, че определен вид дълбоководен калмар използва част от себе си като жива примамка, за да привлича потенциални жертви.

Повечето калмари имат 8 къси крайника и 2 по-дълги пипала, които използват за хранене (със стрелка на снимката). Краищата на пипалата са по-широки и често разполагат със смукала или шипчета, помагащи за залавянето на плячката. Калмарът изчаква подходящия момент, след което ги стрелва мълниеносно и сграбчва жертвата с краищата им.

Необичайният вид Grimalditeuthis bonplandi обаче разчита на съвсем различна стратегия. Този калмар е с много слабо тяло, а пипалата му са прекалено тънки и крехки, за да улавят плячката директно. Освен това те не са снабдени със смукала или шипчета.

До сега нямаше никаква яснота как видът се справя със ситуацията, защото единствените наблюдения на мекотелото бяха от мъртви или умиращи екземпляри, уловени в мрежи случайно. Но сега видео, получено с дистанционно управлявани подводни роботи, позволи да се изследва поведението на G. bonplandi в естествената му среда, 1-2 километра под водната повърхност.

Краят на пипалото на калмара наподобява самостоятелно плуваща животинка. Снимка: MBARI

Краят на пипалото на калмара наподобява самостоятелно плуваща животинка. Снимка: MBARI

При първото приближаване на робота калмарите стояли неподвижно във водата, а крайниците им били отпуснати. Това, което привлякло вниманието на учените от Изследователски институт към аквариума в залива Монтерей било, че двете пипала на калмара не се движели сами.

Те били изтласквани във водата от тънки и наподобяващи перки мембрани на края на пипалата. По този начин края на всяко пипало изглеждал като плуваща самостоятелно животинка.

Изследователите смятат, че „примамката“ кара по-малки калмари или скариди да се доближават, привлечени от това, което им изглежда като плячка. По този начин те сами се превръщат в жертва на G. bonplandi. Вижте видеото за калмара:

(Източник: Monterey Bay Aquarium Research Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!