Котките и кучетата виждат и ултравиолетовата светлина, смятат учени

Снимка: philphotosite (CC BY-NC-ND 2.0)

Снимка: philphotosite (CC BY-NC-ND 2.0)

Дългото втренчване при котките може да е повече от „странно“ поведение – домашните ни любимци може би виждат неща, които са недостъпни за човешкото зрение.

За разлика от нас, много животни възприемат ултравиолетовата светлина и ново изследване сочи, че котките и кучетата са сред тях. 

„Никой не е смятал, че тези животни могат да виждат ултравиолетовата светлина, но те всъщност го правят“, казва Рон Дъглас, ръководил проучването в Сити Юнивърсити Лондън.

Светлината е разделена на различни спектри – видимата светлина, която е достъпна за нашите очи, обхваща диапазона от червено, през жълто и зелено, до синьо и виолетово. Отвъд честотите на виолетовото е ултравиолетовото, което вече е извън възможностите на нашите възприятия. 

Редица животни – насекоми, птици, риби, влечуги, земноводни и малък брой бозайници – също могат да регистрират въпросното лъчение. Лещата на човешкото око блокира УВ-светлината, но по време на очни операции е установено, че ако тя се махне, хората също мога да виждат в ултравиолета.

Като част от настоящето проучване учените изследвали колко светлина се пропуска през лещата на окото на множество бозайници. Резултатите показали, че при много от животните – включително кучета, котки, таралежи и порове – УВ-светлината се пропуска и достига до ретината, което означава, че те може би я възприемат.

Според Дъглас интересен въпрос е каква е причината хората да нямат тази способност. При различните животни тя намира различно приложение – пчелите виждат шарки по растенията, които ги насочват към нектара, елените вероятно разчитат на тази светлина, за да виждат полярните мечки, които иначе се сливат със снега. 

Дъглас и неговите колеги смятат, че причината хората да не могат да виждат УВ-светлината е в остротата на зрението. Изследванията показали, че животните, при които се блокира най-много от тази светлина, виждат най-детайлно. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: