Крокодилите разчитат на уникално супер-сетиво

ИСО покриват цялото тяло на нилският крокодил. Снимка: Tim Muttoo (CC BY-SA 2.0)

ИСО покриват цялото тяло на нилският крокодил. Снимка: Tim Muttoo (CC BY-SA 2.0)

Уникални и досега недостатъчно изследвани мулти-сензорни органи в кожата на крокодилите са чувствителни на допир, топлина, студенина и химически въздействия на средата, показа ново изследване. Този сензорен апарат няма еквивалент при другите гръбначни.

Животните, спадащи към групата на крокодилите, разполагат с изключително твърди епидермални плочки, направени от кератин и костни образувания и имащи защитна цел. Този тип плочки на главата са необичайни, защото се получават при начупване на втвърдената кожа, а не са резултат от генетично заложена форма. В тях има специфични и чувствителни сензори, известни като интегументарни сензорни органи (ИСО). 

Учени от университета на Женева решили да изследват ИСО при нилския крокодил и очилатия кайман. Тези органи се развиват на главата на крокодила и каймана още в ембрионалната фаза, преди кожата да започне да се начупва и да образува плочки. При нилския крокодил ИСО се откриват не само на главата, но и по останалата част от тялото. 

И при двете групи животни ИСО разполагат с механични, термични и хемо сензорни рецептори, което им предоставя комбинираната способност да регистрират допир, да улавят химични сигнали от средата и да усещат температурни разлики. 

Благодарение на ИСО нилските крокодили могат да усещат вълнение на повърхността на водата и по този начин да локализират плячка дори и на тъмно. Термалната чувствителност им позволява да поддържат телесната си температура като периодично сменят жежкото слънце с прохладата на водата. Улавянето на химични стимули от средата пък вероятно им позволява да откриват подходящи хабитати.

„ИСО сензорите са невероятни не само защото са способни да улавят много различни типове физични и химични стимули, но и защото нямат еквивалент при другите гръбначни“, казва проф. Михел Милинкович, ръководил изследването. (Източник: BioMed Central)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: