Кучетата усещат магнитното поле на Земята, сочи изследване

Снимка: Diganta Das (CC BY-NC-SA 2.0)

Снимка: Diganta Das (CC BY-NC-SA 2.0)

Понякога учените правят неочаквани открития по недотам стандартен начин. Това се отнася в пълна сила за настоящето проучване, в което екип изследователи записвали ориентацията на 70 кучета докато се облекчавали. Резултатите показали, че животните предпочитат да задоволяват тези си физиологични нужди спрямо магнитното поле на Земята.

В статистическата извадка на учените от Университета Дуисбург-Есен били включени над 7000 наблюдения и първоначално изглеждало, че кучетата нямат никакви предпочитания по отношение на ориентацията на тяло си при въпросните обстоятелства. Тогава обаче изследователите направили зашеметяващото откритие, сортирайки събраната информация на базата на малки изменения в геомагнитното поле. 

Това разкрило картина, според която кучетата предпочитат да „подравняват“ тялото си по магнитната ос север-юг, но само в случай на спокойна магнитна обстановка. Като взели предвид всички други фактори учените заключили, че с това откритие те дават солидно доказателство в подкрепа на тезата, че кучетата са способни да усещат магнитните полета.

За стопаните на кучета, които са наясно с невероятната способност на домашните си любимци да се ориентират, това може да не е изненада, а по-скоро обяснение за тази „свръх-естествена“ способност. Учените обаче не са съвсем сигурни защо кучетата въобще имат нужда от нея.

Откритието според изследователите ще бъде от голямо значение за научната общност, тъй като усета за магнитни полета при животните все още се разбира много слабо. А усилията в тази насока – особено по отношение на мигриращите птици – не са малко. Последните разкрития дават нови възможности за изследване, които учените смятат да проучат в следващи проекти. (Източник: Universität Duisburg-Essen)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: