Манипулирането на един-единствен ген удължава живота на мухи с над 25%

Учените вкарали допълнителни гени parkin у мухи дрозофили и констатирали, че тези насекоми живели с над 25 на сто по-дълго в сравнение с тези в контролната група. Снимка: Bbski

Учените вкарали допълнителни гени parkin у мухи дрозофили и констатирали, че тези насекоми живели с над 25 на сто по-дълго в сравнение с тези в контролната група. Снимка: Bbski

Манипулирането на един-единствен ген, свързан с болестта на Паркинсон, позволи да се удължи с над 25 на сто животът на мухи дрозофили, сочат резултатите от ново изследване. 

„Стареенето е значим рисков фактор за възникването и развитието на редица невродегенеративни болести“, заяви експертът по биология и физиология от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Дейвид Уокър, водещ автор на публикацията.

Въпросният ген, кръстен parkin, има най-малко две жизнено важни функции – първата е да „маркира“ увредените протеини, за да може клетката да се освободи от тях, преди да са станали токсични. Учените смятат, че parkin играе важна роля и за премахването на увредените митохондрии, за които се знае, че са генератор на клетъчна енергия.

Учените вкарали допълнителни гени parkin у мухи дрозофили и констатирали, че тези насекоми, чиято продъжителност на живота е по-малка от два месеца, живели с над 25 на сто по-дълго в сравнение с тези в контролната група.

„Само с увеличаване на нивата на parkin те [мухите дрозофили] живеят значително по-дълго, като в същото време запазват доброто си здраве, активността и способността си да се размножават“, казва Анил Рана от екипа. Учените споделят, че една от основните цели на този тип изследвания е не само постигането на дълголетие, но и удължаването на живота в добро здраве.

По-нататъшни изследвания ще покажат дали увеличаването на нивата на parkin ще има сходен ефект върху продължителността на живота и при хора. 

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!