Масово измиране на пчели е съвпаднало с гибелта на динозаврите

Дива пчела. Снимка: Patty O'Hearn Kickham (CC BY-NC-ND 2.0)

Дива пчела. Снимка: Patty O'Hearn Kickham (CC BY-NC-ND 2.0)

Учени за пръв път документираха масово измиране на пчели преди 65 милиона години, което е съвпаднало със събитието погубило сухоземните динозаври и много видове цъфтящи растения. Според изследователите откритието ще хвърли светлина върху сегашния спад в биоразнообразието при пчелите.

Ръководителката на проучването Сандра Рехан от университета на Ню Хемпшър и колегите й Майкъл Шуорц и Ремко Лейс се опитали да създадат модел на масовото измиране на диви пчели (Xylocopinae) в края на кредата и началото на палеогена, т.е. на границата креда-терциер.

Предишни изследвания сочат, че цъфтящите растения в този период масово са загивали и това е довело до гибел много пчели, които зависели от тях за собственото си оцеляване. За разлика от фосилите на динозаврите, тези на пчелите са относително малко, което прави потвърждаването на теорията трудно.

Рехан и колегите й преодолели въпросната трудност, като прибегнали до техника, известна като молекулярна филогенетика. Те анализирали ДНК на 4 групи от 230 вида пчели от всички континенти, с изключение на Антарктида. Целта била да се хвърли светлина върху еволюционната история на пчелите. Резултатите показали наличие на следи, отговарящи на масово измиране в миналото.

Комбинирайки фосилни данни с ДНК-анализа, учените успели да установят и времевите параметри на „уравнението“.

„Данните ни показаха, че нещо значимо се е случило с четирите групи пчели по едно и също време“, отбелязва Рехан. „И то се е случило по времето на измирането на динозаврите“.

Според Рехан резултатите от изследването са важни от гледна точка на наблюдавания в днешно време спад в биоразнообразието при пчелите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: