„Международна нощ на прилепите“ с много събития в цяла България

Сгушени хондураски бели прилепи. Снимка: Leyo (CC BY-SA 2.5 CH)

Сгушени хондураски бели прилепи. Снимка: Leyo (CC BY-SA 2.5 CH)

Те висят надолу с главата, ориентират се със звукови вълни, а някои са кръвожадни.

Това е общо взето всичко, което знаех за прилепите, преди да се запозная с Антония Хубанчева – вероятна братовчедка на Пипи Дългото Чорапче, която обича тези животни и работи с тях. Тя познава много прилепи, дори един, наречен Мари Кюри, който е по-интелигентен от средностатистически учен. Светът им, който малко по малко се разкри пред очите ми през разказите й, е удивителен.

Вече съм почти убедена, че няма нещо, което тези животни да не могат. Също така знам, че има екип български учени – между които и Антония Хубанчева – занимаващи се много сериозно и професионално с темата. С други думи – прилепите се радват на разбиране и внимание у нас. А ако и вие искате да разберете повече за тях, елатe на отбелязването на Международната нощ на прилепите, в събота (28 септември) в София (Национален природонаучен музей) и в 9 други града (Стара Загора, Пловдив, Поморие, Бургас, Шумен, Кнежа, Враца, Ловеч, Русе).

По-долу можете да прочетете официалната програма за София. За програмите в другите градове можете да научите от страницата на събитието във фейсбук. Но преди това, за вдъхновение, можете да гледате този филм на списание Nature за прилепите. Той е сниман…в България.

Програма, Международна нощ на прилепите, България.

По традиция и тази година Центърът за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей организира различни събития, с които се отбелязва Международната нощ на прилепите. За всички посетители на музея организаторите са подготвили богата програма от филми, презентации, изложба, игри и арт-занимания.

Къде:

Национален природонаучен музей, бул. Цар Освободител 1

Кога:

От 11:00 до 18:00 ч.

Какво:

Научно-популярни презентации в зала Левентис с лектор Антония Хубанчева, Център за изследване и защита на прилепите към НПМ

11:30 ч. Най-вaжното за прилепите, 40 мин.

14:00 ч. Прилепите по света, 40 мин.

16:00 ч. Прилепите в България, 40 мин.

Филмови прожекции в зала Левентис

12:30 ч. – „Прилепите – сувенирите на нощта”, Филм на Дитмар Нилл, Браян МакКлатчи и Карълхейз Бауман. Продължителност 40 мин., език – английски

14:40 ч. – „Прилепните изследователи на Панама”, Филм на Смитсониън Канал. Продължителност 50 мин., език – английски

16:40 ч. – „Прилепите – сувенирите на нощта”, Филм на Дитмар Нилл, Браян МакКлатчи и Карълхейз Бауман. Продължителност 40 мин., език – английски

Фото-изложба „Тайнството на прилепите“ – фоайе

Арт работилници за деца и възрастни (декупаж, пластика, рисуване) – 4ти етаж

Изследователска игра „Полетът на прилепа“- из целия музей (следвайте стрелките!)

Вход:

Цената на билетите ще е стандартната за посещение на Националния природонаучен музей. Билети можете да закупите на място от касите на музея.

Повечко за историята на мероприятието

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Нощ на прилепите 2011 г. Снимка: Антония Хубанчева

Нощ на прилепите 2011 г. Снимка: Антония Хубанчева

През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път. В инициативата ще вземат участие над 20 институции, организации и граждански сдружения – СНЦ „Зелени Балкани”, Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); Българско дружество за защита на птиците (БДЗП); Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ); Сдружение „Деветашко плато“; Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен; ДПП „Врачански Балкан“; Читалище „Развитие 1869“ – Враца; ДПП „Русенски Лом“; Пещерен клуб „Приста“ – Русе; Сдружение „Култура и Енергия“- Русе; Пещерен клуб „Саламандър – Стара Загора“; Пещерен клуб „Пълдин“ – Пловдив; Пещерен клуб „Хеликтит“ – София, Регионален исторически музей – Русе; Общински исторически музея – Кнежа.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на ПУДООС/МОСВ. (Снимка  на извадка: Patrick Williams [CC BY-NC-SA 2.0])

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: