Милиарди цикади „завладяха“ североизточните части на САЩ

Цикада. Снимка: Stephen Drake (CC BY 2.0)

Цикада. Снимка: Stephen Drake (CC BY 2.0)

Милиарди цикади завладяха североизточните части на САЩ. Подобно на библейска чума, безброй насекоми се връщат към живот след типичната 17-годишна пауза в жизнения си цикъл. Цикадите сякаш идват от нищото и със силния си любовен зов внасят смут във всекидневието на хората.

В различните райони насекомите се появяват през различни години. Тази пролет те завладяха зона простираща се от Кънектикът до Северна Каролина, а и Ню Йорк не е пощаден от нашествието.

Прекарали последните 17 години под земята като ларви, цикадите изпълзяват на повърхността, освобождават се от обвивката си, „пеят“, чифтосват се и след това умират. Настоящото поколение е родено през 1996 г., когато президент на САЩ е Бил Клинтън.

Насекомите стават активни, когато температурата стане достатъчно висока. Затоплянето на времето поставя началото на най-динамичните – и последни – четири седмици от живота им. В засегнатите райони насекомите са навсякъде – по дърветата и по алеите, те летят ниско и се заплитат в косите на хората.

Ерик Дей, ентомолог от Политехническия институт на Вирджиния, обяснява, че площ с размерите на половин футболно игрище може да бъде покрита с до 1 милион цикади.

Насекомите от този вид са с тъмни, почти черни тела, червени очи, които изглеждат така, сякаш светят, и напомнящи стъкло крила, хвърлящи бронзови отблясъци. На дължина достигащи до 2,5 сантиметра, цикадите са почти слепи, което затруднява летенето им. Не жилят, не хапят и не представляват опасност за хората. Докато живеят под земята те се прехранват със сок от дървесните корени.

Заради уникалния си жизнен цикъл цикадите нямат конкретен естествен враг. Вътрешен часовник дава сигнал на насекомите кога да се активизират. Малко са екземплярите, които изостават от графика и се разминават с шанса да се чифтосат. „Ако закъснеят за партито, остават без приятелка“, казва Дей.

Единичен екземпляр не е особено гласовит, но в периода на ухажване силата на звука от любовните песни на стотици и хиляди насекоми може да достигне 90 децибела. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!