Моногамията при хората е възникнала в резултат от риска от детеубийство

Бащинските грижи могат да облекчат отглеждането на децата и това може да обясни как хората са се сдобили с по-голям мозък, смятат учените. Снимка: Simona Balint

Бащинските грижи могат да облекчат отглеждането на децата и това може да обясни как хората са се сдобили с по-голям мозък, смятат учените. Снимка: Simona Balint

Опасността малките да бъдат убити от външен за връзката мъжки е основната причина за възникването на моногамията при човека и другите примати, показа ново изследване.

Прочуването, проведено от четири университета, между които и Оксфордския, е първото разкриващо еволюционната пътечка, обуславяща живеенето по двойки, смята екипът работил над него.

Учените открили, че след възникването на моногамията мъжките индивиди са станали много по-склонни да се грижат за поколението си. При това, те не само защитават малките от други мъжки, но също така споделят и грижата за тях.

„Това е първият случай, в който теориите за еволюцията на моногамията са тествани систематично, показвайки убедително, че детеубийството е основната причина за нея. С това се слага край на дълго водения дебат за произхода на моногамията“, заяви д-р Кит Опие, водещ автор на публикацията.

Бебетата са по-уязвими, когато са напълно зависими от майките си, защото те отлагат по-нататъшното си забременяване докато се грижат за развиващи се по-дълго малки. Това води до възникването на опасност от външни мъжки, целящи да изтеглят напред във времето следващото зачеване, като причинят смъртта на малките.

Споделянето на грижите за децата съкращава периода, в който те зависят от родителите си и едновременно с това позволява на женските да се репродуцират по-бързо. 

Още едно предимство на семейното отглеждане е, че женските могат да имат по-развити малки. По-големият мозък изисква по-дълъг период на съзряване. Бащинските грижи могат да облекчат отглеждането на децата и това може да обясни как хората са се сдобили с по-голям мозък.

Хората са уникални сред приматите с това, че имат както много дълго детство, така и майки, които могат да се възпроизвеждат бързо. (Източник: University College London – UCL)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: