Мозъкът при мъжете и жените е организиран по много различен начин

Реконструкция на невронните връзки в човешки мозък чрез техниката DTI, използвана в изследването. Изображение: Thomas Schultz (CC BY-SA 3.0)

Реконструкция на невронните връзки в човешки мозък чрез техниката DTI, използвана в изследването. Изображение: Thomas Schultz (CC BY-SA 3.0)

Жените не са добри в разчитането на карти, а мъжете не могат да извършват няколко неща едновременно. На пръв поглед това изглеждат като елементарни стереотипи, но дали наистина е така?

Ново изследване, хвърлящо светлина върху начина, по който клетките в мозъка при мъжете и жените са организирани, показва, че вероятно има истина зад някои от тези твърдения.

Проучването – едно от най-големите анализиращи свързаността между отделни части на мозъка – показва значителни различия между двата пола.

Изследването е обхванало 949 души – 521 мъже и 428 жени – на възраст между 8 и 22 години. Резултатите показали, че при мъжете има по-добра свързаност между предната и задната част на мозъка, което улеснява по-пълноценния обмен между центровете за възприятие и координирано действие.

При жените е налице по-добра невронна свързаност между лявото и дясното полукълбо. Това означава, че при тях има по-голяма комуникация между зоните, отговарящи за аналитично и интуитивно мислене.

Според заключенията в доклада мъжете би следвало да са по-добри в ученето и изпълнението на единични задачи – като навигация например. Жените пък могат да разчитат на по-развита памет и социална интелигентност, което им позволява да извършват няколко задачи едновременно и да намират удачно решение за цяла група от хора.

„Невероятно е до каква степен мозъкът на мъжа и на жената се допълват един друг“, отбеляза един от авторите на публикацията Рубен Гур.

Проучването показало само няколко разлики между двата пола по отношение на връзките в мозъка при деца под 13 години и по-ясно изразени различия над 14-годишна възраст. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: