Мрррр… На път са да открият защо харесваме галенето

Котките изглежда винаги са били наясно по въпроса

Котките изглежда винаги са били наясно по въпроса

Учените са стъпка по-близо до разбирането на това защо обичаме да ни докосват нежно, пише в. „Дейли мейл“.

Социалните същества – от котки до хора – обичат да бъдат галени. До сега обаче нямаше яснота за това каква система от клетки ни кара да изпитваме удоволствие от това.

Кожата е най-големия сетивен орган, с чиято помощ можем да различаваме различни стимули от околната среда. Това става благодарение на невроните, които пренасят информацията от кожата до мозъка. Тези, които ни информират за наранявания чрез усещането за болка, са идентифицирани отдавна. Но „приятните“ неврони не бяха известни досега.

В ново изследване, екип от учени от Калифорнийския технически университет, ръководен от проф. Дейвид Андерсън, твърдят че са идентифицирали именно този клас клетки, които реагират на нежно докосване. 

Целта на учените първоначално не била свързана с това. Те изследвали неврони, открити през 2007г., чието предназначение било неизвестно.

За да могат да установят каква роля играят клетките, учените от Калтех въвели светещи молекули (маркери) в тях при мишки. Маркерите започвали да светят само когато невроните бъдат стимулирани. Чрез изключително трудоемък процес на стимулиране на малка зона от кожата на мишките, учените установили, че новите неврони „светят“ единствено при погалване. При други стимули, като убождане, се активирали други нервни клетки, познати отпреди.

Екипа от Калтех обаче не можел да бъде сигурен, че този стимул е приятен за мишките по същия начин по който е приятен за нас, хората. За това създали експеримент, с който да го установят.

В постановката мишката можела да избира дали да влезне в отделение, в което да бъде инжектирана със вещество, което активира новооткрития неврон. В другото отделение мишката получавала контролна инжекция от разтвор без ефект.

Когато на мишката бил даден избор за това в кое помещение да отиде, тя показала ясно предпочитание към мястото със стимулиращата невроните инжекция.

Учените се надяват да научат повече за невроните и връзките им с мозъка, за да разберат как и защо активирането им доставя удоволствие. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!