Най-чувствителният слух на планетата

Голям восъчен молец (Galleria mellonella). Снимка: Simon Hinkley & Ken Walker, Museum Victoria

Голям восъчен молец (Galleria mellonella). Снимка: Simon Hinkley & Ken Walker, Museum Victoria

Учени установиха, че големият восъчен молец (Galleria mellonella) е с най-остър слух в животинското царство – до 150 пъти по-чувствителен от този на човека.

Ухото на това удивително насекомо може да долови честоти до 300 килохерца. За сравнение нашият слухов апарат може да регистрира трептения единствено в спектъра между 2 и 5 килохерца.

Големият восъчен молец е добре познат на науката, но сега за пръв път учени установиха колко чувствителен е слуховият апарат на тези насекоми. Те са и живо свидетелство за процеса на ко-еволюция, тъй като развитието им е свързано с това на естествения им враг в природата – прилепите.

Летящите бозайници използват ултразвуковата ехолокация за откриване на своята плячка. В ухото на прилепите звуковите възприятия оживяват в детайлна картина. Но те издават честоти най-много до 212 килохерца, около две трети от възможностите на слуховия апарат на молците.

Изследователите използвали модерна техника – лазерен доплеров виброметър – за да измерят слуховите възможности на 20 восъчни молци. Според изследователите способностите на големият восъчен молец са безпрецедентни в животинското царство – предишният рекорд при насекомите се държи от друг вид молец (Lymantria dispar dispar), чийто слух е два пъти по-малко чувствителен.

Благодарения на острия си слух големият восъчен молец долавя утразвуковите импулси на прилепите и това му позволява да се опази от еволюционния си враг. Въпреки своята чувствителност ухото на това насекоми разполага само с 4 рецепторни клетки за да регистрира трептенията.

Според д-р Хана Моир от университета на Лийдс насекомите са развили тези способности за оцеляване, но вероятно те играят роля и в размножителния процес. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: