Най-старата „публична тоалетна“ за динозаври

Динодонтозавър. Илюстрация: Dmitry Bogdanov (CC BY 3.0)

Динодонтозавър. Илюстрация: Dmitry Bogdanov (CC BY 3.0)

В Аржентина бе открита най-старата позната „публична тоалетна“ за динозаври. Палеонтолози се натъкнаха на голям брой копролити (фосилизирани екскременти) във формацията Чанярес, Ла Риоха.

Размерът на копролитите, както и костните останки наоколо свидетелстват, че става въпрос за динодонтозаври – това са мегатревопасни (т.е. тревопасни по-тежки от един тон) представители на дицинодонтите. Динодонтозаврите са, разбира се, влечуги, но на външен вид напомнят повече на днешните носорози и също като тях имат причини да оставят изпражненията си на определени места.

Най-явната от тях е хигиенична – по този начин се ограничава разпространението на паразити. Обособените места за дефекация също могат да служат за маркиране на територия и дори като предупреждение към хищниците – по този начин се демонстрира големия размер на стадото.

Праисторическите копролити не са новост за учените, но толкова старо и концентрирано находище е изключителна рядкост. Най-старото досега беше на 20 милиона години, а учените датират откритието в Чанярес на 230 милиона години, в Триаския период.

По принцип екскрементите бързо се разлагат, но вулканичен прах е успял да запази изключително многообразни по форма и размер (от няколко сантиметра до половин метър) образци. Копролитите са много ценна находка заради количеството информация, което могат да ни дадат.

Намерените в Чанярес фосили вече са дали отговора на една загадка – досега не е било ясно дали динодонтозаврите са били само тревопасни, тъй като за това се съдело единствено по челюстната им структура. (Източник: Nature Scientific Reports)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: