Неандерталците вероятно са изчезнали заради по-големите си очи

Череп на неандерталец, открит през 1908г. във Франция. По-голямата, отговаряща за зрението, част на мозъка на неандерталците вероятно се е отразила върху способността им да правят нововъведения и да се адаптират към условията през ледниковата епоха, смятат учените. Снимка: Luna04

Череп на неандерталец, открит през 1908г. във Франция. По-голямата, отговаряща за зрението, част на мозъка на неандерталците вероятно се е отразила върху способността им да правят нововъведения и да се адаптират към условията през ледниковата епоха, смятат учените. Снимка: Luna04

Изследване на черепи показа, че неандерталците са изчезнали, защото очите им са били по-големи от характерните за нашия вид.

Заради големите очи по-голяма част от мозъка на неандерталците била предназначена да виждат в дългите тъмни нощи в Европа за сметка на обработване на информация на по-високо ниво. Именно втората способност дава възможност на Хомо сапиенс да си прави по-топли дрехи, да създаде по-големи социални групи и така да оцелее през ледниковата епоха в Европа.

Неандерталците са близко свързан с нашия вид, живял в Европа в период започнал преди 250 000 години. Те съществували заедно с нашите предшественици и взаимодействали за кратко с тях, до изчезването им преди 28 000 години, отчасти заради ледниковата епоха.

Учените от Оксфордския университет изследват идеята, че предшественикът на неандерталците е напуснал Африка и е трябвало да се адаптира към по-дългите и тъмни нощи в Европа, където и дните били по-мрачни. Затова очите им станали по-големи и зоната от мозъка, която обработвала зрителната информация, се увеличила.

Хората, който останали в Африка, продължили да живеят в по-светла среда и съответно нямали нужда от такава адаптация. При тях се развили повече фронталните лобове, свързани с по-високо ниво на мислене.

Ейлунид Пиърс от Оксфордския университет провери тази теория като сравни 32 черепа на Хомо сапиенс и 13 черепа на неандерталци. Оказа се, че неандерталците имат значително по-големи очни орбити – средно с 6 мм повече от долната до горната част. Макар и това да изглежда малко, то е достатъчно, за да изисква по-голяма част от мозъка да преработва зрителната информация.

„Смятаме, че неандерталците са имали по-малка когнитивна част на мозъка и това ги е ограничавало, включително и способността им да образуват по-големи групи. Ако живееш в по-голяма група, трябва да имаш по-голям мозък, за да обработваш информацията за всички допълнителни взаимоотношения“ – каза проф Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон, който също е участвал в изследването.

По-голямата, отговаряща за зрението, част на мозъка на неандерталците вероятно се е отразила върху способността им да правят нововъведения и да се адаптират към условията през ледниковата епоха, за която се смята, че е допринесла за изчезването им. Съществуват например археологически доказателства, че живеещите едновременно с неандерталците Хомо сапиенс са имали игли, с които са си шили дрехи. Те са им пазели по-топло от наметките, които използвали неандерталците. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!