Неочаквано откритие разкри връзка между мозъка на човека и кучето

Снимка: Jimmy Baikovicius (CC BY-SA 2.0)

Снимка: Jimmy Baikovicius (CC BY-SA 2.0)

Собствениците на кучета нерядко твърдят, че любимците им ги разбират. Ново проучване показва, че може и да са прави.

Учени от Унгария установиха, че мозъкът на кучето реагира на гласова стимулация по същия начин като човешкия. Емоционално заредени звуци – плач или смях – също имат сходно въздействие и при двата вида, което според изследователите най-вероятно обяснява защо четириногите откликват добре на човешките емоции.

„Смятаме, че кучетата и хората имат много сходен механизъм за обработка на емоционалната информация“, заяви Атила Андикс, водещ автор на изследването.

В проучването били включени 11 домашни кучета, които преминали 12 курса на предварителна дресировка и още 7 в стаята, където мозъкът им щял да бъде сканиран с ядрено-магнитен резонанс. Благодарение на тази подготовка четириногите можели да стоят неподвижно до 8 минути.

Със същия скенер учените изследвали мозъка на 22 доброволци, за да могат впоследствие да сравнят резултатите с тези от групата на домашните животни.

На хората и кучетата били пуснати 200 различни звуци – от звуци на градска среда, до кучешки лай или човешки звуци (без думи).

Резултатите показали, че сходна зона в мозъка – в предната част на темпоралния лоб – се активира и при двете групи при звук от човешки глас.

„Знаем, че при хората има зони, отговарящи за гласа – такива откликващи по-активно на звук издаван от човек, отколкото на звук от друг тип“, обяснява д-р Андикс. „Мястото на активността в кучешкия мозък е сходно с локацията в човешкия. Фактът, че въобще открихме съществуването на тези зони в мозъка на кучето е изненадащ – това е първият случай, в който наблюдаваме това при животни различни от примати“, добавя Андикс.

Емоционални звуци, като смях и плач, също активирали по сходен начин мозъка на хората и кучетата. 

„Знаем, че кучетата са много добри в настройването си към емоциите на своите стопани и знаем, че един добър стопанин може да различи промяна в емоциите на кучето си, но сега разбираме защо това е така“, казва Андикс. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: