Нещо почти напълно е заличило живота на Земята за „едно мигване на окото“

Според една от водещите теории, масовото измиране през Перм-Триас е причинено от титанични вулканични изригвания. Изображение: José-Luis Olivares/MIT

Според една от водещите теории, масовото измиране през Перм-Триас е причинено от титанични вулканични изригвания. Изображение: José-Luis Olivares/MIT

Нещо е заличило почти изцяло живота на Земята преди 250 милиона години и каквото и да е било то, се е случило много по-бързо, отколкото се смяташе досега, показа изследване.

На базата на анализ на скали в Китай, изследователи заключиха, че масовото измиране на видове на границата на периодите Перм-Триас е станало поне 10 пъти по-бързо. То е довело до загиването на 96% от морските и 70% от сухоземните обитатели на планетата и според новата оценка е продължило около 60 000 години – едно мигване на окото по геоложките стандарти.

„Ясно е, че каквото и да е предизвикало изчезването е действало много бързо“, казва Сет Бърджис от Масачузетския технологичен институт.

Съществуват множество теории за причината за т.нар. Голямо измиране, като една от водещите обяснява катаклизма с титанични вулканични изригвания. Според тази хипотеза изригванията са изхвърлили огромни количества въглероден двуокис в атмосферата, което повишило киселинността на океаните и причинило голямо глобално затопляне.

Сегашното изследване се базира на анализ на кристали циркон от Мейшан, Китай. Фосили, открити в този район, накарали учените да решат, че именно тези скали държат ключа към загадката. Използвайки най-новите техники, те значително стеснили времевия прозорец за масовата гибел на видовете на планетата – предишна оценка от 2011 г. показваше, че тя е настъпила за по-малко от 200 000 години.

Според новото изследване измирането на почти всички растения и животни на планетата може да е станало само за 60 000 години. Учените открили, че 10 000 години преди то да настъпи в океаните е имало скок на концентрацията на въглерод, което било отражение на масираното покачване на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата. 

Киселинността на океаните се повишила драстично, а температурата на водата се покачила с 10 или повече градуса Целзий – това довело до смъртта на почти всички морски обитатели.

Според Бърджис каквото и да се е случило, се е случило „достатъчно бързо, за да дестабилизира биосферата преди повечето растения и животни да имат време да се адаптират в опита си да оцелеят“. (Източник: БТА, MIT)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!