Невероятно интелигентни врани демонстрират интелект на 7-годишно дете (ВИДЕО)

Вид врана, живееща на островите Нова Каледония, източно от Австралия, отново смая учените със своя интелект. В новия експеримент птицата показа, че може да реши сложна задача толкова добре, колкото и 7-годишно дете.

Враните и гарваните – които са част от тяхното семейство – са пословично умни и неслучайно са редовни герои в приказките и басните. В баснята на Езоп „Гарванът и стомната“ жадната птица пуска камъни в стомна, за да покачи нивото на водата в нея, така че да може да отпие.

Е, сега учените имат доказателство в подкрепа на тази история. Вижте видео: 

Експериментът показва, че враните от Нова Каледония разбират принципа на изместването на водата. Според резултатите птиците – поне в някои отношения – са умни колкото първокласник.

Новокаледонските врани са и единственото животно, непринадлежащо към групата на приматите, което използва сечива. Те например чупят клонки и ги подострят или пък използват бодли от листа, за да дълбаят за насекоми. В лабораторни условия също са показвали своите технически умения, кривейки жици, за да се доберат до храна, която не могат да достигнат директно. Вижте видео на друг невероятен експеримент тук.

В последното изпитание враните първо били тренирани да хващат и носят камъчета. След това учените им дали задача по модела на баснята на Езоп. В нея птиците трябвало да се доберат до месо, закачено за плаваща тапа, в прозрачна и полу-пълна с вода колба. Освен тази колба имало и друга, пълна с пясък, която да обърква птиците. Враните също така имали избор на материал, който да пускат в колбите – потъваща гума, стиропор (плаващ) и други плътни или кухи обекти.

В 90% от случаите птиците избирали тежките предмети, издигащи нивото на водата и тапата. Те предпочитали да пускат обектите в колбата с водата в 76% от случаите. (Източник: PLOS, Ройтерс, Лайвсайънс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: