Нова светлина върху началото на живота

Изображение на двата енантиомера на триозата. Източник: Wikipedia

Изображение на двата енантиомера на триозата. Източник: Wikipedia

Изследване върху формирането на прости захари, проведено съвместно между университета в Йорк и университета в Нотингам, хвърля повече светлина върху процеси, които вероятно са спомогнали за възникването на живота на Земята.

Екипите ръководени от доктор Пол Кларк от химическия департамент в университета в Йорк, съсредоточили усилията си в разбирането на образуването на захарите триоза и еритроза. Те са органични молекули, а всички органични съединения, могат да съществуват във лява или дясна форма – проявление на нещо, което в химията се нарича хиралност.

Хиралността  като свойство на веществата, най-често се илюстрира с начина по който ръцете ни са огледални образи една на друга, но не са еднакви – не можем да сложим дясна ръкавица на лявата си ръка. Същото се отнася и за химичните съединения: те могат да са съставени от едни и същи елементи, но да се различават по пространствената си подредба, а от там и по свойствата си.

При захарите в биологията се наблюдава нещо много любопитно и то е, че всички съществуват в дясната си форма. От своя страна аминокиселините – наричани „градивни блокчета на живота” поради важната роля, която играят в протеините – са в своята лява форма.

Изследването, проведено от екипа на Кларк установило връзка между тези два феномена. Когато използвали прости аминокиселини във лявата им форма за да катализират образуването на захари, резултата бил захари, които били главно в дясната им форма. Според учените това може да обясни защо в биологията доминира дясното проявление на въглеводородите.

„Опитваме се разберем химическия произход на живота” казва Кларк. „Един от интересните въпроси е откъде са произлезли въглеводородите, защото те са градивните блокове на ДНК и РНК. Това, което ние постигнахме е, първата стъпка по пътя на откриването на това как простите захари – триоза и еритроза – са възникнали. Ние успяхме да създадем тези захари от много прост набор материали, за които повечето учени смятат, че са съществували по времето, в което е започнал живота”.

 Източник: Университет в Йорк

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!