Нови доказателства, че динозаврите са били добри плувци

Плуващ теропод. Илюстрация: Guillaume Suan, University Lyon

Плуващ теропод. Илюстрация: Guillaume Suan, University Lyon

Учени откриха едни от най-силните доказателства в подкрепа на тезата, че динозаврите са плували на големи разстояния.

Скот Пърсънс от Университета на Албърта и международен екип изследвали необичайни белези от нокти, оставени на дъното на река в Китай, за която е известно, че е била основен маршрут за динозаври.

Заедно с лесни за идентифициране отпечатъци от животни, живели през периода Креда, учените открили поредица следи. Според Пърсънс, те свидетелстват за координирано придвижване чрез плуване.

„Това, с което разполагаме са драскотини от върховете на краката на двукрак динозавър“, казва Пърсънс. „Следите от ноктите на динозавъра показват, че е плувал по течението на реката и само върховете на краката му са докосвали дъното“, обяснява той.

Отпечатъците от нокти покриват дистанция от 15 метра, което според учените свидетелства за способността на динозавъра да плува с координирани движения на краката. Следите най-вероятно са оставени от месояден теропод.

Фосилизирани набраздености с вълниста форма и пукнатини в тинята показват, че преди над 100 милиона години реката, е преминавала през сухи и влажни периоди.

Речното корито, което Пърсънс описва като „динозавърска супер-магистрала“, дава възможност на учените да изследват множество цели отпечатъци на други тероподи и гигантски четирикраки завроподи. (Източник: University of Alberta)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!