Някои от първите птици са били четирикрили, сочи изследване

Илюстрация на ранни птици. Новото изследване сочи, че първите птици са използвали четири крайника с оперение за да се задържат във въздуха. Изображение: Carl Buell courtesy Jakob Vinther/Bristol University

Илюстрация на ранни птици. Новото изследване сочи, че първите птици са използвали четири крайника с оперение за да се задържат във въздуха. Изображение: Carl Buell courtesy Jakob Vinther/Bristol University

Вместо две крила, изглежда, че първите птици са използвали четири крайника с оперение за да се задържат във въздуха.  Това са резултатите от изследване, публикувано в сп. Science на 15 март.

Досега се знаеше, че птицеподобни динозаври като Microraptor и Sinornithosaurus, са имали дълги, здрави пера на задните си крайници.  Но учените не бяха сигурни дали ранните птици вече са били изоставили това допълнително оперение, когато са се появили в небесата на периода Креда преди над 100 милиона години.

Изследователите, ръководени от Ксинг Ксу, палеонтолог в Института по геология и палеонтология в Шандонг, Китай, са открили доказателства за пера на задните крайници на 11 различни екземпляра от първите видове птици.  При някои от тях изглежда, че перата са били със структура на „полетни“ пера и са били разположени перпендикулярно на костите на краката, подобно на перата при Archaeopteryx.

Един от видовете, определен като принадлежащ на род Sapeornis, е имал поне едно крило на заден крайник, по-дълго от 50 милиметра.  Перата по стъпалата са били по-къси, но все пак над 30 милиметра.

„Този анализ на фосилите, обаче, не подсказва как животните са използвали задните си пера – дали за носене из въздуха, завиване или и двете.  А и малкото количество проби не доказва дали всички ранни птици са имали по четири „крила“", обяснява Марк Норъл, палеонтолог в Американския природонаучен музей в Ню Йорк.

Вероятно по-късното преминаване от четири „крила“ към две  е станало, за да може задните крайници да се приспособят по-добре към ходене по земята.

Текстът е част от публикация в сп. Nature, преведена с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE NEWS] (Early birds flew on four wings), Katherine Harmon (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!