Обясниха как някои бозайници задържат дъха си под вода за 90 минути

Кашалотите могат да издържат под вода 90 минути без да си поемат въздух. Снимка: Réunion Underwater photography Aquazimages (CC BY-SA 2.0)

Кашалотите могат да издържат под вода 90 минути без да си поемат въздух. Снимка: Réunion Underwater photography Aquazimages (CC BY-SA 2.0)

Биолози обясниха как някои морски бозайници като кашалота могат да задържат дъха си под вода за повече от час. Това е възможно благодарение на електрически заредени протеини в кръвта им.

Изследователите смятат, че откритието обяснява защо някои морски бозайници се гмуркат много продължително, а други могат да задържат дъха си само няколко минути. Кашалотите са сред рекордьорите в тази област – те могат да останат под вода 90 минути, докато други видове кит и делфините задържат дъха си до 20 минути. При хората максималната регистрирана продължителност е 19 минути.

Учени от университета на Ливърпул анализирали спецификите на протеина миоглобин, свързващ се с кислорода в кръвта, при 100 различни вида бозайници. Резултатите показват, че при тези, които се гмуркат много дълбоко, миоглобинът има по-голям електрически заряд. Поради тази причина протеините се отблъскват и не могат да се струпат, което би попречило на способността им да пренасят кислород.

Според учените това означава, че кашалотите могат да наситят мускулите си с повече миоглобин, без това да попречи на ефикасността му.

Обикновено миоглобинът е този, който придава червения цвят на месото и кръвта. Той е в особено голяма концентрация в мускулите на бозайниците, които ловуват в океанските дълбини. Поради тази причина мускулите им са почти черни.

Учените смятат, че изследването може да спомогне за по-доброто разбиране за някои човешки болести, при които има струпване на протеини, като болестта на Алцхаймер. То може да се окаже полезно в разработката на изкуствени заместители на кръвта, а също допринася и за по-пълното разбиране на еволюционната история на бозайниците. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: