От кафяви през лятото очите на северните елени стават сини през зимата

Северен елен. Снимка: blmiers2 (CC BY-NC-SA 2.0)

Северен елен. Снимка: blmiers2 (CC BY-NC-SA 2.0)

Учени откриха, че очите на северните елени променят цвета си и от кафяви през лятото стават сини през зимата.

Животът на северните елени е изпълнен с изпитания в екстремни климатични условия. През дългата и студена зима нощта е много продължителна. Преобладаващият мрак помага в лова на хищниците – вълци и мечки.

За да оцелеят в тази враждебна среда, северните елени са развили учудваща способност, която учените от Лондонския университетски колеж и университета в Тромсьо, Норвегия открили. Те забелязали, че през лятото очите на северните елени са златисто кафяви, а през зимата – тъмно сини.

Откритието е направено от Глен Джефри от Института по офталмология към колежа. Всяка година през един и същи сезон той поемал на път, за да изследва очите на северните елени. Неговият екип от години проучва способността на очите на тези животни да улавят ултравиолетова светлина.

Поради технически причини обаче последното пътуване било отложено и вместо през лятото, то за пръв път било осъществено през зимата. Това позволило на Джефри да констатира невероятната промяна в цвета на очите на северните елени. „Имаше явна разлика, що се отнася до цвета на очите им през зимата и лятото“, казва той. „Това бе съвсем неочаквано.“

Учените установили, че странният механизъм, който контролира промяната на цвета, е свързан с отразяващ слой тъкан зад ретината, известен като Tapetum lucidum. Той кара котешките очи да блестят в мрака, когато към тях е насочена силна светлина. Основната му задача е да отразява светлината от слаби източници към фоторецепторните клетки над него. По този начин той служи като усилвател на светлинния сигнал, който веднъж вече е бил уловен от клетките и след отразяването си отново ги стимулира.

Учените измерили налягането в Tapetum lucidum у северни елени през различни периоди от годината. Оказало се, че през зимата вътреочното налягане значително нараства заради забавянето на някои клетъчни механизми.

В резултат на увеличаването на вътреочното налягане клетките в Tapetum lucidum се приближават едни към други, а това променя дължината на вълната на отразяваната от тях светлина и затова изглеждат сини. Като цяло тази адаптация позволява по-малко светлина да се отразява и да напуска окото. Според учените това дава възможност на северните елени да забелязват по-добре хищниците. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!