Откриха фосили от най-древния примат и предшественик на човека

Илюстрация на най-древния примат, кръстен Archicebus achilles. Автор: NI Xijun

Илюстрация на най-древния примат, кръстен Archicebus achilles. Автор: NI Xijun

Палеонтолози съобщиха, че са открили фосилизирани останки от малък примат живял по дърветата преди 55 милиона години, което го прави най-ранния предшественик на човека.

Учените са на мнение, че находката ще позволи да се попълни генеаложкото дърво на приматите и да се затвърди оспорваната теория за азиатския им произход.

„Този скелет ще ни разкаже голяма част от историята за произхода на приматите и на нашите далечни предшественици“, заяви ръководителят на изследването Сицзюн Ни от Китайската академия на науките.

Находката е открита преди десетина години, когато Ни организирал разкопки в провинция Хубей и му показали фосил, открит от фермер в кариера близо до поречието на Яндзъ. Останките от древното животно били в скала, разцепена на две по средата.

3D реконструкция на фосилизираните останки от Archicebus achilles. Изображение: NI Xijun

3D реконструкция на фосилизираните останки от Archicebus achilles. Изображение: NI Xijun

Били нужни години на търпеливи изследвания и 3D сканираща технология, за да се получи подробен изглед на въпросния екземпляр.

Оказало се, че съществото е миниатюрен примат с височина само няколко сантиметра и вероятно тегло от малко повече от 30 грама. По-малък е и от лемура пигмей Microcebus berthae от Мадагаскар – най-малкия жив примат на планетата, достигащ височина 9 сантиметра.

Останките от скелета навеждат на мисълта, че животинката е била приспособена за живот по дърветата. С тънките си крайници, малки пръсти и дълга опашка тя е „била отличен дървесен скачач, водела е активен живот през деня и се е хранела главно с насекоми“, обяснява Ни. Прародителят на всички примати е кръстен Archicebus achilles.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: