Откриха гени, свързани с формата на лицето

Екстрактиране на лицеви маркери от 2D портретни снимки. Снимка: Liu F, van der Lijn F, Schurmann C, Zhu G, et al/Plos

Екстрактиране на лицеви маркери от 2D портретни снимки. Снимка: Liu F, van der Lijn F, Schurmann C, Zhu G, et al/Plos

Опознаването на гените, които определят формата на човешкото лице, може един ден да осигури важна информация за външния вид на хората чрез тяхната ДНК, съобщи Би Би Си.

Учени откриха 5 гена, които играят роля за формата на лицето, а това може да намери приложение в съдебната медицина. Досега не се знаеше нищо за гените, които са „отговорни“ за формата на човешкото лице. Изследването обхванало близо 10 000 души.

„Тези вълнуващи първи резултати бележат началото на генетичното опознаване на човешката лицева морфология, заяви ръководителят на изследването проф. Манфред Кайзер от медицинския център в университета Еразъм в Ротердам, Холандия. Може би в бъдеще ще е възможно да се създаде въображаем портрет на човек въз основа на неговата или нейната ДНК.“

Учените прибегнали до апаратура с ядрено-магнитен резонанс, за да изследват човешки глави, и използвали снимки портрети, за да картографират лицеви зони. След това потърсили малки генни вариации, които се срещат по-често у хора със специфичен тип лице.

Така проф. Кайзер и колегите му идентифицирали 5 кандидат гена, свързани с различни форми на лицето. Въпросните гени са PRDM16, PAX3, TP63, C5orf50 и COL17A1. Това означава, че вероятността лицето да има определена форма може да бъде преценена.

Получените резултати се добавят към тези от предишно изследване, които сочат, че ДНК може да се използва за предсказване цвета на очите и косата. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,