Откриха загадъчна мозъчна активност по време на дълбока кома

Илюстрация: Its.MJ/flickr (CC BY-NC 2.0)

Илюстрация: Its.MJ/flickr (CC BY-NC 2.0)

Канадски учени са открили загадъчна мозъчна активност отвъд пределите на правата линия на електроенцефалограмата (ЕЕГ) при дълбока кома.

Според съвременните научни разбирания правата линия на ЕЕГ свидетелства за липсата на каквато и да било мозъчна активност и възможност за съзнание.

Учените от университета на Монреал смятат, че работата им открива нови хоризонти в проучването на функцията на човешкия и животинския мозък.

Екипът на проф. Флорин Амзика научил за необичайното състояние на пациент, който се намирал в много дълбока кома, предизвикана от противоепилептичен препарат.

„Д-р Богдан Флореа от Румъния се свърза с изследователския ни екип, защото наблюдавал необясним феномен в ЕЕГ на пациент в кома“, разказва проф. Амзика. „Разбрахме, че става въпрос за неизвестна до момента церебрална дейност в неговия мозък.“

Учените решили да пресъздадат състоянието на пациента при котки, които се стандартния организъм за неврологични изследвания. Използвайки упойващото вещество изофлуран, те вкарали животните в много дълбока, но обратима кома.

Екипът, наблюдавал процесите в мозъка на котките, след като ЕЕГ ставала права линия, което означава край на активността в мозъчната кора – управляващата част на мозъка.

При всички изследвани котки, намиращи се в дълбока кома, учените наблюдавали церебрална дейност в зоната на хипокампа – частта от мозъка, отговаряща за паметта и заучаването. Мистериозните и неизвестни на науката до сега осцилации се предавали към кората на мозъка.

Изследователите стигнали до извода, че въпросните ЕЕГ вълни – наречени от тях Nu-комплекси – са същите, както при пациента в кома.

Проф. Амзика смята обаче, че към откритието трябва да се подхожда внимателно. „Тези, които са решили да изключат [поддържащата живота система на] роднина, който е в състояние близо до мозъчна смърт, не трябва да се притесняват или да се съмняват в доктора си“, казва Амзика. „Съвременните критерии за диагностициране на мозъчна смърт са много строги. Възможно е в дългосрочен план откритията ни да доведат до променяне на критериите, но за момента сме далеч от това“, допълва той. (Източник: БТА, Université de Montréal)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: