Откритие на гени може да премахне нуждата от очила

Според учените, откритието може да направи очилата ненужни

Според учените, откритието може да направи очилата ненужни

Учени са открили 24 гена, свързани с късогледството, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър дженетикс“.

Откритието може да посочи нови пътища за лечението на проблема, заради който милиони хора са принудени да носят очила или контактни лещи, или да се подлагат на лазерна хирургия.

Експертите обясняват, че идентифицирането на генетична връзка дава надежда за разработването на лекарство, което да блокира биохимичните пътища, водещи до късогледство.

Международният екип от учени под ръководството на специалисти от Кралския колеж в Лондон е установил, че новооткритите гени причиняват грешки в пречупването на светлината в окото.

„Известна ни е тенденцията късогледството да се предава по наследство, но знаем малко за генетичните причини. Проучването разкрива група нови гени, свързани с миопията, както и че носителите на тези гени са изложени на 10-кратно по-висок риск от развитието й“, казва ръководителят на изследването професор Крис Хамънд от Кралския колеж в Лондон. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: