Откритие: пчелите усещат електрическия заряд на цветята

Пчела от вида Bombus terrestris. Учените за първи път установяват, че пчелите са способни да усещат електрическото поле. Снимка: Joaquim Alves Gaspar

Пчела от вида Bombus terrestris. Учените за първи път установяват, че пчелите са способни да усещат електрическото поле. Снимка: Joaquim Alves Gaspar

Насочвайки се към сладката награда, пчелите следват невидима следа: електрическо поле. Въпреки, че за някои животни, включително и акулите, се знае, че имат сетива за електричеството, за пръв път същото се установява за пчелите.

Насекомите, изхранващи се с цветен прашец използват много сетивни знаци – от цветове, през миризми, до текстура на листчетата и влажност на въздуха. Способността да преценят кои цветове ще предоставят най-много нектар и кои вече са „плячкосани” им позволява да използват енергията си по-ефективно.

Отдавна е известно, че пчелите създават около себе си електрическо поле с положителен заряд чрез бързото движение на крилата си; когато се приземяват върху цветята, това поле помага на цветния прашец да се полепи по косъмчетата им. Даниел Робърт, биолог в Университета на Бристъл, Обединеното Кралство, е знаел, че подобни електрически взаимодействия биха променили временно електрическия заряд на цветята – но не знаел дали пчелите „улавят” тази подробност.

За да разберат отговора, той и колегите му измерили нетните заряди на индивиди от Bombus terrestris, често срещан вид пчела, използвайки захароза за да ги примамят към Faraday pail – електрически изолиран съд, който реагира на заряда на всичко, намиращо се в него. Според очакванията, всички пчелички имали положителен заряд.

След това екипът поставил пчелите в зона с петунии и измерил електрическия потенциал на цветята. Както се и очаквало, при приземяване на животинките, цветята придобивали малко по-голям положителен заряд.

Накрая учените пуснали пчели в зона с изкуствени цветя. Половината цветя били с положителен заряд и криели захароза, а другата половина били заземени и криели горчив разтвор. С времето, пчелите започнали да предпочитат цветята със заряда.

Но когато изследователите изключили заряда на цветята и пуснали вече тренираните пчели в зоната, насекомите посещавали вкусните цветя само половината от времето, както биха направили на случаен принцип. Това дало индикации, че пчелите усещат електрическите полета и използват точно тези полета, а не други индикации (като мирис) за да насочват действията си. Екипът докладва резултатите си във в-к. Сайънс тази седмица.

„Мислим, че пчелите използват тази способност да ‘виждат’ електрическите полета, за да определят дали цветето в близост наскоро е посещавано от друга пчела и съответно си заслужава посещението’, казва Робърт.

Източник: Nature. Преведено с позволението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Bumblebees sense electric fields in flowers), Matt Kaplan (2013) 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: