Усещането за допир е свръх-чувствително, долавя и нано-грапавини

Констатирахме, че човек може да почувства издатина, съответстваща по размер на много голяма молекула, казва проф. Рутланд. Снимка: Bram Cymet (CC BY-NC 2.0)

Констатирахме, че човек може да почувства издатина, съответстваща по размер на много голяма молекула, казва проф. Рутланд. Снимка: Bram Cymet (CC BY-NC 2.0)

Човешкото усещане за допир е по-остро, отколкото се смяташе досега, заявиха шведски учени, след като са провели първия по думите им експеримент за измерване на човешката тактилна способност.

Изследването на Кралския технологичен институт в Стокхолм показва, че прокарвайки пръсти по привидно гладка повърхност, хората са способни да усетят наличието на гънки, видими само при наблюдение в нано-мащаб.

Човешкият пръст може да различи повърхност, набраздена с гънки с „височина“ 13 нанометра (1 нанометър = 1 милионна от милиметъра), от такава, която е гладка, заяви проф. Марк Рутланд от института.

„Това означава, че ако пръстът ви е с размерите на Земята, той би почувствал разликата в големината между къщи и автомобили“, обяснява Рутланд. „Това е един от най-забавните аспекти на изследването. Констатирахме, че човек може да почувства издатина, съответстваща по размер на много голяма молекула.“

Когато прокарваме пръст по дадена повърхност, в него се пораждат вибрации. Те се усещат различно в зависимост от структурата на материята. Триенето, което се получава, определя колко силно натискаме, за да я изследваме. При по-грапави повърхности се изисква по-малък натиск.

„Това е пробив, който ни позволява да проектираме как се усещат и възприемат нещата“, казва проф. Рутланд. „По този начин част от екрана на смартфона може да се направи различна на допир чрез вибрация“, допълва той.

Откритието може да позволи да си вградят тактилни сензори в роботиката или пък да се създаде по-реалистична виртуална реалност. Разбира се, приложенията са изключително много.

Тъчскрийните например могат да се направят по такъв начин, че да се усещат като текстилна или дървена повърхност. Опаковките на продуктите и самите продукти могат да придобият и осезателно измерение. Шампоаните пък могат да променят как се усеща косата на допир. (Източник: БТА, KTH The Royal Institute of Technology)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: