Откриха нов живот в езерото Восток

Сечение на езерото Восток - най-голямото известно скрито под лед езеро в Антарктика. То е с размера на езерото Онтарио в Северна Америка.

Сечение на езерото Восток - най-голямото известно скрито под лед езеро в Антарктика. То е с размера на езерото Онтарио в Северна Америка.

Руски учени твърдят, че са открили изцяло нов тип бактерия в реликтовото езеро Восток, което се намира под близо 4-километров слой лед в Антарктика, предаде Франс прес.

По думите на Сергей Булат от лабораторията по генетика в Института по ядрена физика в Санкт Петербург, пробите взети от подземното езеро през май 2012г. съдържат бактерии, които не приличат на познатите ни видове.

„След като отхвърлихме всички възможности за замърсяване, открихме ДНК, което не съвпадна с никое от глобалната база данни на добре известните видове“, каза Булат. „Обявяваме тази форма на живот за некласифицирана и непозната“, допълни той.

Откритието беше направено на базата на проби, събрани от руска експедиция, която направи сондаж до повърхността на езерото. Смята се, че то е било покрито с лед в течение на милиони години, но е запазило течното си състояние.

Езерото Восток е най-голямото скрито по лед езеро в Антарктика и учените от много време искат да изследват неговата екосистема. Руският екип трябваше да пробие през близо 4 километра за да вземе образци.

Булат каза, че най-голям интерес представлява въпросната бактерия, която има степен на сходство с известните видове по-малка от 86%.

„Що се отнася до ДНК това е в общи линии нула. Степен от 90% обикновено означава, че организма е непознат“, обясни той. „Ако беше открита на Марс, всички със сигурност щяха да кажат, че има живот на Марс. Но бактерията си е от Земята.“

Изследването на екосисемата на локации като езерото Восток позволява да се разбере повече за това какви форми на живот може да съществуват на други планети. Учените смятат например, че живот е възможно да има на спътника на Сатурн Енцелад или на луната на Юпитер Европа. И за двете тела съществуват сведения, че приютяват големи океани или езера под ледената си обвивка.

Нови проби от езерото Восток предстои да бъдат взети през месец май. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!