Палеонтолози откриха напълно запазена опашка на динозавър

Намерената от палеонтолозите опашка на динозавър. Снимка: INAH/UNAM

Намерената от палеонтолозите опашка на динозавър. Снимка: INAH/UNAM

Палеонтолози оповестиха, че на обект в северната част на Мексико са намерили в напълно запазен вид една от най-големите фосилизирани динозавърски опашки в света.

Учени от Мексиканския национален институт по антропология и история и от Националния автономен университет в Мексико съобщиха, че повече от две седмици на бавно разчистване на пясък и чакъл на обект в щата Коауила са разкрили дългата 4,9 метра фосилизирана опашка с рекордните 50 свързани един за друг прешлена.

Откритите фосили датират отпреди 72 милиона години. Видът, към който принадлежи въпросният динозавър, все още не е установен, но учените предполагат, че става въпрос за хадрозавър – динозавър, чиято глава наподобява тази на съвременна патица.

„Находката е важна за биоложките изследвания, защото е налице цялост, която ще ни разкрие характерни особености на гръбначния стълб“, заяви палеонтологът Анхел Рамирес Веласко.

Фосилът е открит в богата на такива находки зона в суха пустиня, която е била много по-близо до Мексиканския залив през кредата, обясниха учените. 

Разкопките са разкрили и част от бедрените кости на динозавъра, а останалата част от тялото вероятно е скрита по-надълбоко в земята.

Повече снимки от откритието може да видите тук. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: