Поезията е като музика за съзнанието

Илюстрация: archanN (CC BY-NC-ND 3.0)

Илюстрация: archanN (CC BY-NC-ND 3.0)

Ново изследване разкри, че поезията влияе върху мозъка по същия начин като музиката.

Учени от университета на Ексетър използвали функционален ядрено-магнитен резонанс, за да установят кои зони в мозъка се активират при извършване на различни дейности. Според тях това е първото проучване, което обръща внимание на различната реакция на мозъка към поезията и прозата.

Изследването показало, че при четене на какъвто и да е материал оживява “четящата мрежа“ от участъци в мозъка. Същевременно обаче те констатирали, че по-емоционално заредени текстове – включително поезия – активират мозъчни зони, които реагират при слушане на музика.

Когато участниците в експеримента четяли любим откъс поезия, се забелязвала мозъчна дейност, свързана със запаметяването в по-голяма степен, отколкото в „четящата мрежа“. Това според учените сочи, че прочитането на любим пасаж е по-скоро вид припомняне.

„Някои хора са мнение, че е невъзможно науката да се помири с изкуството, но новите технологии за сканиране ни предоставят все повече данни за това как мозъка реагира на изкуството“, заяви неврологът Адам Земан от екипа. 

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Consciousness Studies. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: