Показаха как може да изглежда човешкото лице след 100 000 години

Човешкото лице може да изглежда по този начин след 100 000 години. Изображение: Nickolay Lamm/MyVoucherCodes.co.uk

Човешкото лице може да изглежда по този начин след 100 000 години. Изображение: Nickolay Lamm/MyVoucherCodes.co.uk

Художникът Николай Лам създаде серия от илюстрации, показващи еволюцията на човешкото лице през следващите 100 000 години, след консултации с д-р Алън Куан, специалист по компютъризирана геномика от Вашингтонския университет.

Д-р Куан вярва, че ключов за бъдещата ни еволюция ще е фактът, че Homo sapiens ще си отвоюва контрола върху външния си вид от природата и той вече няма да се определя от естествената еволюция. Така човешката биология ще бъде адаптирана според желанията ни.

Когато генното инженерство стане норма, „съдбата на човешкото лице ще се определя все по-често от човешкия вкус“, пише д-р Куан. В същото време мозъкът ще става все по-голям и затова ще се вдигат и челата.

Според Куан с постигането на пълен контрол над генетиката, определяща човешката морфология, лицето ще придобива все повече характеристики, които намираме за привлекателни: силни и властни черти, прав нос и симетричност в лицевата структура.

Очите може би ще станат много по-големи, когато човешката раса колонизира Слънчевата система и хората започнат да живеят на по-слабо осветени светове по-далече от Слънцето. Те могат също така да се сдобият и с отразяваща светлината тъкан зад ретината (tapetum lucidum) – като при котките например – за да се подсили зрението в условия на слаба светлина. Възможно е дори да се възстанови изчезнала ципа, която да предпазва очите от космическите лъчи.

Куан смята, че кожата ще стане по-пигментирана, за да бъде намалено въздействието на вредните ултравиолетови лъчи извън предпазващия от тяхното въздействие земен озонов слой. Ноздрите ще станат по-големи с цел улесняване на дишането, а косата ще стане по-гъста за да се ограничи загубата на топлина при увеличения обем на черепа. Заради по-слабата гравитация хората ще имат и по-изпъкнала надочна кост.

Хората ще искат да изглеждат естествено в максимална степен, въпреки големия брой импланти, с които ще разполагат, смята Куан. Комуникационни устройства вградени в контактни лещи и миниатюрни импланти над ухото ще работят в тандем за комуникация и забавление. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: