Проследиха опитомяването на котката до древен Китай

Дива котка. Снимка: Cloudtail (CC BY-NC-ND 2.0)

Дива котка. Снимка: Cloudtail (CC BY-NC-ND 2.0)

Учени проследиха историята на опитомяването на котката до ферми в древен Китай, преди близо 5000 години.

„Данните, с които разполагаме сочат, че котките са били привлечени към фермерските селца от малки животни, като гризачи, разчитащи за прехраната си на зърното, което фермерите отглеждали, консумирали и складирали“, казва д-р Фиона Маршал от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис.

Проучването показва, че селото Куанхукун е било източник на храна за котки преди 5300 години. Връзката между човека и бъдещия му домашен любимец била – както може да се очаква – от полза за котките. Учените не могат да кажат със сигурност дали те са били опитомени, но няма съмнение за това, че са живели близо до човека.

Фосили от котки рядко се откриват на археологически обекти и затова се знае много малко за тяхното одомашняване. В миналото се е смятало, че те първо са опитомени в древен Египет преди 4000 години, но по-скорошни изследвания показват, че сближаването с човека може да е станало много по рано. В полза на това говори и погребение на дива котка и човек преди 10 000 години в Кипър.

Дива котка. Снимка: Tambako the Jaguar (CC BY-ND 2.0)

Дива котка. Снимка: Tambako the Jaguar (CC BY-ND 2.0)

Отдавна съществува теорията, според която котките са били привлечени към човешките поселища от гризачите. Доказателствата в подкрепа на това обаче са малко.

В настоящето изследване Яолу Ху от Китайската академия на науките и неговите колеги анализирали кости от поне две котки, намерени при разкопките на древното селище. Учените използвали радиовългеродно датиране, за да определят колко стари са находките.

Анализът показал, че котките ловували животинки, които се прехранвали с просо – най-вероятно гризачи. Има следи, които сочат обаче, че котките може би са били в по-близки взаимоотношения с хората – едната от котките била стара, което показва, че е живяла добре в селцето. Другата се хранела с по-малко животинки и повече просо от очакваното и според учените или е дояждала отпадъците изхвърляни от хората или е била хранена.

Скорошни изследвания на ДНК сочат, че повечето от 600-те милиона домашни котки по света са произлезли от Африканската (наричана също Близкоизточна) дива котка. (Източник: Washington University in St. Louis)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!